Quaestor és Hungária kárrendezés: a Kárrendezési Alap kiküldte az értesítő leveleket

A Kárrendezési Alap (Alap) a törvény által meghatározott március 31-i határidőig megvizsgálta a Quaestor és Hungária kötvényesek kérelmeit. A kárrendezési jogosultságról és a törvény alapján kifizethető összegről szóló értesítő levelet a napokban kapja meg közel 32 ezer kérelmező. A kifizetések a levél kézhezvételétől számított 30 napos határidő leteltét követően kezdődhetnek meg.

A 2016. január 1-jén létrejött Kárrendezési Alap a Kárrendezési törvény (2015. évi CCXIV. törvény) alapján végzi a Quaestor Értékpapír Zrt. által értékesített és a Quaestor Financial Hrurira Kft. által kibocsátott vagy ilyenként megjelölt kötvényekre, továbbá a Hungária Értékpapír Zrt. által értékesített és a Hungária Gold Kft., valamint a Hungária Ingatlanhasznosító Zrt. által kibocsátott kötvényekre vonatkozó ügyletek kárrendezését.

A kötvényes károsultak a korábbi Quaestor törvény (2015. évi XXXIX. tv.) alapján 2015. június 5-ig, az új Kárrendezési törvény (2015. évi CCXIV. tv.) alapján pedig 2016. február 15-ig nyújthatták be kárrendezés iránti kérelmüket. A Kárrendezési Alap 32220 Quaestor és 520 Hungária kötvényes kérelmét vette nyilvántartásba, a törvényben meghatározott március 31-i határidőig megvizsgálta a kérelmek jogosságát, és megállapította a törvény alapján fizethető kárrendezés összegét. Az Alap a kérelmet benyújtók 98%-ának, közel 32 ezer károsultnak értesítést küldött a vizsgálat eredményéről, amelyet az érintettek a napokban kapnak meg postán. A többi kérelem esetében a kárrendezés feltételeinek megállapítása még folyamatban van.

A kárrendezésként fizethető ellenérték ismeretében a károsult dönthet úgy, hogy a kárrendezés lehetőségével nem kíván élni. Ebben az esetben kérelmét írásban, a kiküldött levélhez mellékelt nyomtatványon visszavonhatja a levél kézhezvételét követő 30 napon belül.

A kárrendezési összeg kifizetése a kérelmek visszavonására biztosított határidő leteltét követően kezdődhet meg.

Az új kárrendezési törvény a kárrendezés ellenértékének meghatározásakor a kötvények vásárlásakor megfizetett összeget, de legfeljebb 30 millió forintot vesz alapul. Ebből kell levonni a 2008. január 1. óta a cégcsoporton belüli kibocsátók kötvényein elért hozamot, a jogszabályban meghatározott önrészt, valamint a Befektető-védelmi Alap által korábban a Quaestor kötvényeseknek kifizetett kártalanítást.

A Kárrendezési Alap a karrendezesialap.hu oldalon a továbbiakban is közzétesz minden szükséges információt, és az eljárás ideje alatt az érdeklődők munkanapokon 8-18 óra között hívhatják az ügyfélszolgálatot a 06-1-580-9490, 06-1-580-9491, 06-1-580-9492 telefonszámokon.